Škola rukometa

Od osnivanja 1956. godine Muški rukometni klub "Sloga" iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja posebnu pažnju je usmjeravao na rad sa mladima, pa se ta tradicija još od početnih koraka Hrćana Đure do danas očuvala.
U početku rada kluba o mladima su se brinuli osnivač kluba Hrćan Đuro, Hamdo Agić, Hamšo Gavranović, Smail Mašetić, Hamdija Šeketa, Muhamed Palalić i Mašo Obralić - koji su stvorili niz talentovanih mladih igrača okupljajući ih po školama. Zahvaljući radu ovih entuzijasta i velikih sportskih zaljubljenika u Gornjem Vakufu-Uskoplju nikada nije nedostajalo mladih talenata iako su radili u veoma lošim uslovima.

2001. godine nakon što je pored nove zgrade Osnovne škole u Gornjem Vakufu napravljeno rukometno igralište umjesto sportske dvorane za koju je nedostajalo finansijskih sredstava, dobija se organizacija Pionirskog prvenstva Federacije BIH u rukometu uz učešće šest ekipa: RK ''Maglaj''iz Maglaja, RK ''Krivaja" iz Zavidovića, RK ''Goražde'' iz Goražda, RK ''Velež'' iz Mostara, RK ''Visoko'' iz Visokog i RK ''Sloga'' domaćin. Naši kadeti su bili treći što je do tada to bio naš najveći uspjeh.

Prvenstveni cilj rada sa mladim naraštajima jeste da se mladi maknu sa ulice na sportske terene, da se ostvare prijateljstva, upoznaju druge sredine i zabavi.

Škola rukometa ostvarila je mnogobrojne uspjehe tokom svoga djelovanja, pa je tako Muški rukometni klub "Sloga" sa mlađim selekcijama više puta osvajao medalje na državnim završnicama Bosne i Hercegovine.

Iako je tokom egzistiranja klub imao mnogo problema sa uslovima za treniranje, obzirom da općina Gornji Vakuf-Uskoplje nije imala adekvatan objekat, danas se treninzi obavljaju u novoizgrađenoj Sportskoj dvorani koja ima vrhunske uslove.

Škola rukometa trenutno broji 50 članova, koji su raspoređeni u tri selekcije: pioniri, kadeti i juniori. Sa mlađim selekcijama rade stručni treneri: Rasim Demirović, Sidik Omerović i Mehmed Hađiabdić.